VAN ENKELVOUDIGE BEGLAZING TOT WARMTE-ISOLERENDE DRIEVOUDIGE BEGLAZING
Tot ver in de jaren zeventig en tachtig werden in België ramen met een eenvoudige beglazing geproduceerd. Innovaties zoals isolatieglas, thermisch isolerende beglazing of veiligheidsglas kwamen pas eind jaren tachtig op de markt. Een moderne beglazing met isolatieglas bestaat uit twee opeenvolgende plakken. Dientengevolge kan de U-waarde en dus de warmtedoordringbaarheid van een venster worden gehalveerd in vergelijking met een enkel glasraam. De hermetisch afgesloten ruimte tussen de twee glasplaten van de isolerende beglazing vermindert het warmteverlies aanzienlijk.
Isolerende glasramen werden geïnstalleerd tot de jaren 1990 en vervolgens vervangen door flinterdun metallisch gecoat isolatieglas (low-e glas). Bovendien werden de gesloten ruimtes in de dubbele beglazing niet langer gevuld met lucht maar met minder thermisch geleidend inert gas. Deze innovatie werd in toenemende mate gevolgd door ramen met driedubbele beglazing. Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasplaten, die zijn voorzien van een laag-E-coating en een edelgasvulling hebben in de glazen tussenruimten.
Door het installeren van een drievoudige thermische beglazing voor ramen en balkondeuren vandaag pieken in energie en thermische isolatie isolatie kan worden bereikt, zodat de vervanging van ramen betaalt vaak door besparing op de stookkosten na enkele jaren.
Bij de keuze van een ASSEA-raam bepaal je niet enkel de stijl die bij je woning past, je krijgt ook de kans om je beglazing zelf samen te stellen. Er zijn een paar vragen die je jezelf daarbij kan stellen:
de isolatie: wil je geluid weren, koude zo veel mogelijk buitenhouden?
de zonwering: wil je alle zonlicht doorlaten?
de tint: wil je helder of getint glas?
de decoratie: wil je figuurglas? glas in lood? spiegelglas?
Minstens dubbel glas
Bij ASSEA bieden we verschillende soorten glas aan, als het om isolatie gaat:
dubbel glas
hoogrendementsglas of superisolerend glas
driedubbel of drievoudig glas
Dubbel glas, superisolerend of hoogrendementsglas
Dubbel glas is sowieso al een betere optie vanuit ecologisch standpunt dan het vroegere enkel glas. Maar als je voor het superisolerende hoogrendementsglas gaat, bespaar je nog meer energie (en geld). Hoogrendementsglas isoleert namelijk nog 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas.
Drievoudig glas
Heb je energiebewust gebouwd of woon je in een passiefhuis? Dan is driedubbel glas zeker de investering waard. Hierbij bestaat de beglazing, logischerwijze, uit drie lagen glas. Zo ben je zeker dat er geen condensvorming aan de binnenkant zal komen, want de middelste glasplaat dient als buffer.
Van vervelend lawaai van buitenaf zal je totaal geen last meer hebben. Let wel, het gewicht van driedubbel glas is niet te onderschatten. Je raamprofielen moeten er bijgevolg op voorzien zijn.
Voor welk type glas je ook kiest, weet dat je steeds extra opties hebt om te beschermen tegen zonlicht, geluid, inbraak, enzovoorts.
Veiligheid van glas
Voor je veiligheid kan je inbraakwerend gelaagd glas laten installeren. In dit geval zit er tussen de glasplaten een taaie folie. Die zorgt ervoor dat wanneer iemand op het glas slaat, het niet in stukjes uiteenvalt. Een serieuze tegenvaller voor een inbreker die snel te werk wil gaan …
Gelaagd glas is trouwens ook een goede zaak voor de veiligheid van je kinderen. Bij een eventueel ongelukje met een raam, zullen ze zich niet kunnen verwonden aan de glasscherven.
Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en je beglazing zo sterk maken dat het tegen explosies of kogels bestand is.
Subsidies voor je beglazing
Ben je niet zeker of je wel wil investeren in hoogrendementsglas, vraag dan even na wat de subsidie voor beglazing bedraagt in je gemeente. Misschien heb je wel recht op een mooie premie, zodat ook jij goed geïsoleerde ASSEA-ramen kan installeren.
Decoratief glas
Jouw Assea-raam kan de eyecatcher van je woning worden, met een gepersonaliseerde afwerking. Voeg gezandstraalde motieven toe of neem gekleurd glas. Zelfs figuurglas en glas-in-lood behoren tot de mogelijkheden bij ASSEA.